REZERVIRAJ SADA

Kontakt:
Pon-Pet: 08-16:00 |Sub: | Ned: |

TAGS

Šibenik u 2016. slavi veliki jubilej – 950 godina prvog spomena svoga grada! Cijela 2016. godina je u znaku te velike obljetnice.

Jeste li znali da je Šibenik prvi grad na Jadranu kojeg su osnovali Hrvati? Sve je počelo na tvrđavi sv. Mihovila na Božić 1066. kad je Šibenik utemeljen darovnicom kralja Petra Krešimira IV. , zbog čega je i ostao poznat kao Krešimirov grad.

Šibenik je u svojih sad već gotovo tisuću godina još po mnogo čemu bio poseban i prvi. Šibenik je prvi grad na svijetu koji je dobio javnu električnu rasvjetu 1895. Hidroelektrana na slapovima Krke proradila je također 1895. kao prva u Europi, svega dva dana nakon prve na svijetu na slapovima Niagare što ostaje impresivno i danas. Šibenik je na ponos građana u vrijeme kad su Mleci vladali Dalmacijom u 15.st. bio prvi grad koji je kovao vlastiti novac, poznat kao šibenski bagatin.

 

Proslava gradskog jubileja najavljena je na Badnjak prošle godine postavljanjem sata promjera 5m u Perivoju Roberta Visianija. Sat prikazuje događaje i ljude koji su obilježili dosadašnjih 950 godina Šibenika poput Jurja Dalmatinca, Nikole Firentinca, Fausta Vrančića i drugih velikana koji su ostavili trag u povijesti Šibenika.

 

Šibenčani ponosni na svoju povijest i brojna dostignuća žele na spektakularan i atraktivan način obilježiti obljetnicu svog grada. Građani i posjetitelji imat će priliku uživati u brojnim događanjima u Krešimirovom gradu. Vrhunac proslave očekuje se na pozornici tvrđave sv. Mihovila 25.07.2016

Program 950. rođendana Šibenika će biti uistinu raznolik. Izložba koja će prikazivati ključne trenutke prošlosti grada bit će tijekom ljeta postavljena u Šibeniku, a u planu je gostovanje u svim većim hrvatskim gradovima. Multidisciplinarni znanstveni skup odvijat će se u listopadu, a dio programa bit će otvoren za sve zainteresirane. U vrijeme Božića na stvarnu godišnjicu grada održat će se svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu s brojnim visokim dužnosnicima kao uzvanicima, kao i niz predavanja posvećenih bitnim temama za grad.

Vizuali na pročeljima zgrada podsjećat će Šibenčane na 950. rođendan grada. Krasit će ih natpis na starolatinskom iz darovnice hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. u kojem je na Božić 1066. prvi puta spomenut Šibenik. Suveniri s logom ostaju kao trajan podsjetnik na ovu veliku proslavu koja sve Šibenčane čini vrlo ponosnima, a posjetitelje zadivljenima.

 

2016. godina je godina Šibenika. U veliku proslavu će biti uključeni svi koji žele pridonijeti ovoj važnoj obljetnici poput kulturnih ustanova, škola, udruga i mnogih drugih. Prema riječima predsjednika Inicijativnog odbora za obilježavanje 950. obljetnice prvog spomena Šibenika,Ivice Poljička: „ Svi smo mi 950-ti. Svi smo mi Šibenik i pozvani smo da, u idućoj godini, obilježimo ovaj veliki jubilej koji nas čini posebnima na karti Hrvatske.“

Pozivamo vas dođete u Šibenik i sudjelujete u događanjima kojima obilježavamo 950 godina grada. Budite i Vi dijelom 950 godina Šibenika!