REZERVIRAJ SADA

Kontakt:
Pon-Pet: 08-16:00 |Sub: | Ned: |

Intervju s Anitom Šupe

rujan 23rd, 2016

TAGS

KL: Anita, možda da krenemo tako da našim čitateljima objasnite kako je došlo do suradnje sa Solarisom i kreiranja zanimljivih predavanja i radionica.

AŠ: Još prošle zime mi se obratila direktorica Katarina Lilić s prijedlogom da uz Soliva dane u listopadu, gdje se promovira naša maslina i maslinovo ulje a time i mediteranska prehrana, ove godine predstavimo Paleo prehranu. Svidjela mi se ta ideja, jer je prava mediteranska prehrana vrlo slična modelu prehrane kojeg danas promoviramo kao Paleo. Radi se o prehrani koja se temelji na izvornim namirnicama u njihovom cjelovitom obliku, prehrani bogatoj zdravim prirodnim masnoćama, a koju prilagođavamo podneblju u kojem živimo, kao i sezoni. Također mi se svidjela i Katarina kao osoba pozitivne energije, što smatram izuzetno važnim u svim odnosima pa tako i poslovnim. I ne manje važno, Solaris inače jako volim i uživam promatrati kako razvija svoju ponudu koja može zadovoljiti i najzahtjevnije goste.

 

KL: Svjedoci smo pomodarstva u prehrani, do jučer su masnoće bile najveća opasnost za zdravlje, a to je slijedila i velika industrija hrane koja je uvela light proizvode koji su se ozbiljno preporučavali kao zdravi izbor. Danas imamo sve veću zastupljenost upravo suprotnih preporuka da su zdrave masnoće upravo to što je potrebno našem tijelu da održi vitalnost i zdravlje. Da li idemo iz jedne krajnosti u drugu?

AŠ:Krajnosti su rijetko dobre. Svojim radom pokušavam razbiti mitove i predrasude, te informirati, educirati i motivirati, kako bih pomogla ljudima da samostalno i odgovorno donose bolje prehrambene izbore.

Prirodne masnoće životinjskog porijekla nisu, niti su ikada bile opasne za naše zdravlje, već su od pamtivijeka sačinjavale važan dio ljudske prehrane. One su građevinski materijal za naše tijelo, neophodne za normalan rast i razvoj djece i za funkcioniranje ljudskog organizma. Najnovija istraživanja ne nalaze nikakve znanstvene dokaze o štetnosti zasićenih masnoća životinjskog porijekla i kolesterola, te ukazuju da je teorija o štetnosti masnoće i kolesterola, zapravo neutemeljeni mit, proizašao iz loše provedenih zastarjelih istraživanja i iznad svega komercijalnih interesa.

Dakle nema razloga odricati se prirodnih zdravih masnoća koje nam daju vitamine topive u masti, energiju i dugotrajnu sitost. No to ne znači da sada trebamo jesti samo masnoće niti pretjerivati s njima, već se radi o tome da vraćamo u našu prehranu i bez straha koristimo tradicionalne masnoće kao što su maslac, maslinovo ulje, svinjska mast, panceta, jaja i sl.

 

KL: Od 15.10.-31.10. svaku subotu održat će se jedno od ukupno tri predavanja i radionice na kojima surađujete sa tri vrlo interesantna gosta. Na prvoj radionici Family Paleo, Vaša je gošća dr. Ana Balažin Vučetić. Kako je došlo do suradnje sa dr. Balažin Vučetić? Koliko nam je poznato, upravo pripremate i novu knjigu u koautorstvu s doktoricom.

AŠ: Anu sam upoznala prije nekoliko godina, spojili su nas naši slični interesi za zdravom prehranom. Ana je u odrasloj dobi dobila celijakiju i na tom putu mijenjanja prehrane i istraživanja, otkrila je da je Paleo prehrana puno zdravija alternativa nego ona klasična bezglutenska dijeta koja se, kao i standardna prehrana, bazira na prerađevinama, samo bez glutena. Kao pedijatrica, ali i kao mama malenog dječaka, gaji poseban interes za prehranu djece. Ana već nekoliko godina vodi popularan blog Paleo hedonizam gdje dijeli vrijedne informacije, svoja iskustva i ukusne recepte. Nas dvije se pripremamo napisati jednu novu knjigu o zdravoj izvornoj prehrani ”za velike i male”, koja će kao polaznu točku imati zdravu obitelj, odrasle i djecu, a onda mislimo dalje razraditi različite modele prehrane i naučiti čitatelje kako će ih prilagoditi svojim individualnim potrebama i zdravstvenom stanju. Knjiga će osim teorije sadržavati i recepte i praktične upute za nabavku i pripremu hrane. Također će Ana, kao pedijatrica, dati poseban osvrt na preporuke za prehranu djece i dohranu beba. Sve će ovo biti i teme našeg zajedničkog predavanja i radionice 15.10.

 

KL: Tema druge radionice je Sexy Paleo, provokativna tema i interesantna gošća Maja Petrović. Možete li nam predstaviti Maju i približiti što ste pripremile za to predavanje.

AŠ: Maju sam također upoznala prije nekoliko godina, oduševila me svojom oštroumnošću i jednom zdravom znatiželjom koja ju je vodila da istražuje povezanost prehrane i zdravlja. Maja je ”sam svoj nutricionista”, tj pokazala je kako se netko može vrlo kvalitetno samostalno educirati i bez formalnog obrazovanja i da diploma nije sve. Specifičan je i njezin duhovit način pisanja, što se posebno ističe u njezinoj knjizi Gurmanske veze. Iz te knjige saznajemo o svim vidljivim i nevidljivim vezama između hrane, seksipila i ljubavnih veza. Ona spaja edukacijske tekstove o zdravim i nezdravim namirnicama, mnoštvo izvrsnih ukusnih recepata, zanimljive priče o namirnicama i začinima iz drevnih vremena, savjete za uspješna ljubavna osvajanja, lijep i seksipilan izgled i dobar osjećaj u vlastitom tijelu. Na našem zajedničkom predavanju govorit ćemo o tome što prehranom možemo učiniti za svoj izgled, kako mršaviti bez gladi, kako usporiti starenje, te kako žena može ostati vitalna, privlačna i zadovoljna u svom tijelu u svakoj dobi.

 

KL: Treći gost na temu Health Paleo je Denis Delogu, autor vrlo interesantne knjige: U šumi: Kako sam nadvladao autoimunu bolest uz pomoć Paleo prehrane i funkcionalne medicine. Upravo vaša nakladnička kuća Tragom izdavač je njegove knjige. Predstavite nam malo Denisa.

AŠ:Kad sam upoznala Denisa, on je sa mnom podijelio svoje fascinantno iskustvo i jednu vrlo intimnu priču koja teče od dijagnoze teške autoimune bolesti – multiple skleroze – do iscjeljenja. Predložila sam da o tome napiše knjigu, svjesna koliko su ljudima potrebne i korisne takve osobne priče. Denis je to učinio i tako je nastala knjiga U šumi, u kojoj je opisao svoj put od dijagnoze i početnog šoka, koji su vodili prema istraživanju i samostalnom educiranju, do promjena koje su donijele poboljšanje zdravlja i povlačenje teških simptoma bolesti. Godinu dana nakon izlaska knjige, stalno nam pristižu povratne informacije od čitatelja, divne priče i zahvale, što nam govori da je knjiga postigla svoju svrhu: motivirati i pokazati da se može, da nismo žrtve bolesti i da promjenom prehrambenih i životih navika preuzimamo odgovornost za zdravlje u svoje ruke. Na našem zajedničkom predavanju govorit ćemo o prehrani kao preventivi i kao terapiji kod različitih bolesti, a Denis će se, kao arheolog, posebno osvrnuti na evolucijsku perspektivu Paleo prehrane.

 

KL: Kakvi su Vam planovi za budućnost? Na kojim novim projektima radite?

AŠ: Bavim se izdavaštvom edukativne literature na temu prehrane i zdravlja i tim putem nastavljam. U pripremi su tri nove knjige: dvije knjige kuharice naših hrvatskih autorica, koje će izaći do Interlibera, te prevod jedne knjige s engleskog, o prehrani i zdravlju djece. Planiram izdati na hrvatskom jeziku još i više korisnih naslova, koji će pomoći ljudima da žive zdraviji i sretniji život. Smatram da smo sami odgovorni za svoje zdravlje i svoj život, a da bismo znali kako i kojim putem krenuti, trebamo učiti. Prošla su vremena instant rješenja. Učenje, edukacija, razumijevanje procesa i promjene put su prema dobrom zdravlju i sretnom i ispunjenom životu.